Number System Unique Questions Quiz For SSC CGL 2019

Dear students,  you know that Quantative Aptitute is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 10 unique questions of Number System from different concepts for  SSC CGL 2019 . Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide study material and mock test for quant section. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

 

 

Number System Questions

Q1. If 3/4 of a number is 7 more than 1/6 of the number then 5/3 of the number is.

(a) 12
(b) 18
(c) 15
(d) 20 

Q2. The greatest four digit number which is exactly divisible by each one of the number 12, 18, 21 and 28.

 (a) 9828
(b) 9882
(c) 9928
(d) 9288

Q3. In a farm there are cows and hens. If heads are counted there are 180, if legs are counted there are 420. The  number of cows in the farm is
(a) 130
(b) 50
(c) 150
(d) 30
Q4. A school group charters three identical buses and occupies 4/5 of the seats. After ¼ of the of the passengers leave, the remaining passengers use only two of the buses. The fraction of the seats on the two buses that are now occupied is

(a) 8/9
(b) 7/9
(c) 7/10
(d) 9/10

Q5. If the numbers ∛9, ∜20, √(6&25) are arranged in ascending order, then the right arrangement is

(a) √(6&25)< ∜20<∛9
(b) ∛9< ∜20<√(6&25)
(c) √(6&25)< ∛9<∜20
(d) ∜20< ∛9<√(6&25)

Q6. A number when divided by the sum of 555 and 445 gives two times then difference as quotient and 30 as the remainder. The number is

(a) 220030
(b) 22030
(c) 1220
(d) 1250

Q7. Find out the number of zeros at the end of 20 × 15 × 16 × 44 × 72 × 95 × 25.

(a) 6
(b) 5
(c) 1
(d) 4

Q8. How many zeros are there at the end of 1000! ?

(a) 245
(b) 125
(c) 249
(d) 324

Q9. The digits of a two-digit number are in the ratio of 2 : 3 and the number obtained by interchanging the digits is bigger than the original number by 27. What is the original number?

(a) 63
(b) 48
(c) 96
(d) 69

Q10.Find the maximum value of FF in the following equation, 5E9+2F8+3G7=11145E9+2F8+3G7=1114 where EE, FF and GG stands for any integer.

a)5
b)9
c)7
d)8

 

Answer Key

1. D

2. A

3. D

4. D

5. C

6. A

7. B

8. C

9. D

10. B

Click Here to Download Updated PDF of Abhinay Maths Geometry 130+ Important Questions

Click Here to Download Updated PDF of Abhinay Maths Profit & Loss SSC CGL PRE+MAINS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *